voor:Particulieren, werknemers & zzp’ers
voor:organisaties
voor:Zorgverleners
Al lange tijd ben ik geboeid door het gedrag van mensen: wat maakt dat we doen wat we doen. Net even ‘achter het plankje’ kijken, ontdekken wat daar te zien is en welke sleutels het antwoord geven op de gewenste ontwikkeling en groei. Dat ik mee mag kijken achter de schermen van een ander ervaar ik nog steeds en elke keer weer opnieuw als bijzonder en dankbaar.
Na mijn studie Psychologie heb ik ruim 20 jaar in het bedrijfsleven als (bedrijfs)psycholoog | coach mogen werken voor vele profit en non-profit organisaties. Na onderzoeks- advies- en trainingswerk, ben ik me later gaan richten op het coachen en begeleiden van werknemers met vitaliteitsproblemen (lichamelijk, mentaal en emotioneel). Samen met werknemer, organisatie en bedrijfsarts hebben we vele trajecten tot een goed einde mogen brengen: een inzetbare medewerker, op de juiste plek die weer energie en plezier ervaart in het werk. Vanaf 2017 heb ik dit mooie werk mogen voortzetten in mijn eigen praktijk. Een praktijk voor zowel organisaties als particulieren.
Het Onderwijs is koploper voor wat betreft de klachten van overbelasting en burn-out. Al lange tijd werk ik dan ook met plezier en voldoening met veel onderwijzend en onderwijsondersteunend personeel in het primair- en voortgezet onderwijs. Zichtbaar is de worsteling met de toegenomen eisen, administratiedruk, inspectiedruk, het altijd goed willen doen en het passend onderwijs. ‘Is dit waar ik ooit voor heb gekozen’, ‘hoe houd ik het vol tot aan mijn pensioen’, ‘ik ben pas net begonnen en ik trek het u al niet meer’…….. Bekende geluiden van de vele onderwijsmensen die ik heb mogen begeleiden op hun pad naar gezondheid en werkplezier.
Arbeids- en organisatiepsychologie (registerpsycholoog NIP/arbeid & organisatie) | Realisatie EFT-Therapeut (Emotional Freedom Techniques)| Acceptance and Commitment Therapy (ACT) | NLP practitioner | Master of Work and Organization (MWO) | diverse (bij)scholingen, workshops, literatuur en intervisie waarmee ik kwaliteit, kennis en kunde altijd up-to-date houd.
In mijn aanpak werk ik met een combinatie van methodieken en benaderingen, afhankelijk van de klacht, het proces en de hulpvraag. Daarmee is er altijd sprake van maatwerk. De aanpak bestaat vaak uit een combinatie van ervaren, praten, doen en zelfhulp. Regelmatig werk ik samen met andere disciplines. Ik werk onder andere vanuit:
De Positieve Psychologie
richt zich op het vergroten van het welbevinden. Mindfulness en ACT (zie hierna) zijn hiervan voorbeelden. De kern van het ontstaan van flow en optimaal functioneren ligt in het herkennen, erkennen, waarderen en ontwikkelen van sterke kanten en positieve ervaringen. De focus ligt daarmee niet op de analyse en het verminderen van tekortkomingen en problemen.
Mindfulness
staat voor het met aandacht zijn in het “hier en nu” op een open, onbevangen en oordeelvrije manier. Deze vorm van aandacht is niet gevangen in het verleden (allerlei onprettige dingen die gebeurd zijn) of de toekomst (piekeren over wat er nog allemaal moet gebeuren of kan gebeuren), maar is sterk aanwezig in het moment zelf. Mindful denken en leven is verweven in de hiervoor genoemde methodieken. Oefeningen richten zich op het leren kennen van je lichaam en geest, te beginnen bij de basis: de ademhaling en je lijf. De oefeningen hebben tot doel het loslaten van niet-helpende gedachten en gevoelens, meer ontspanning en vooral milder worden voor jezelf.
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie. Bij het toepassen van ACT leert de cliënt zich te focussen op datgene wat hem/haar helpt om meer psychologische flexibiliteit te ontwikkelen. Cliënten leren zich te richten op zaken die ze op directe wijze kunnen beïnvloeden, zoals hun eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. Dit betekent het leren accepteren van emoties en gedachten zoals ze zijn. De filosofie van ACT is dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven.
Emotional Freedom Techniques (EFT)
is een lichaamsgerichte techniek die wordt toegepast in de behandeling van onder andere trauma’s, fobieën, lichamelijke of psychosomatische klachten (o.a. hoofdpijn, migraine, rugpijn) en verslavingen. Het doel van de techniek is de emotionele lading van herinneringen en lichamelijke pijnen te neutraliseren. EFT kunt u ook zonder begeleiding bij uzelf toepassen voor bepaalde klachten. Zie voor meer informatie hierover Stichting EFT.
Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)
staat voor hoe we de wereld om ons heen ervaren en hoe we erop reageren. Het kan worden beschouwd (zoals meerdere therapievormen overigens) als een mengeling van diverse vormen van therapie en communicatie. Er is daarbij gekeken welke gedachtenpatronen, emoties en gedrag tot succes leiden en welke niet. Op grond daarvan is een aantal uitgangspunten tot stand gekomen.